ESTHER VAN VLIET

Nieuws:


Duurzaam Gilde Goud & Zilver

Sieraden en zilveren kunstvoorwerpen uit Schoonhoven zijn gemaakt van gerecycled goud en zilver. Als bewijs daarvan slaan de leden van het Gilde ST. Eloy het Gildeteken in hun werk naast hun eigen meesterteken. Duurzaam Gilde goud en zilver: uit de Zilverstad Schoonhoven. >>lees verder


Zilversmidswerkplaatsen

In Zilverstad Schoonhoven is een netwerk van oude en nieuwe goud- en zilversmidswerkplaatsen te vinden. Veel van deze monumenten loop je onopgemerkt voorbij. René Kappers namens Historische Vereniging Schoonhoven: "Ze zijn lang niet altijd meer als zodanig in gebruik.
>>lees verder

Feestelijke uitreiking voor winnaars ontwerpwedstrijd Nacht van het Zilver

Schoonhoven - Zaterdagochtend 22 februari was een bijzonder moment voor de 7-jarige Roos Verstraten uit Schoonhoven. Zij werd door Nachtburgemeester Marco Oudshoorn in het Zilvermuseum gekroond met een zilveren kroon naar eigen ontwerp. Roos werd tijdens de Nacht van het Zilver twee maanden geleden tot winnaar gekozen van de ontwerpwedstrijd. De eerste plek deelt zij met Miel Bronnenberg-Reijnders uit Berkenwoude. Sieraadontwerper en goudsmid Esther van Vliet vervaardigde de ontwerpen van beide winnaars in zilver.

De ontwerpwedstrijd in de Hoge Vierschaar, tijdens de Nacht van het Zilver op 14 december 2019, was drukbezocht. Aan een lange tafel schoven zowel volwassenen als veel kinderen aan. Tekeningen van kronen, ringen en armbanden maar ook een met diamanten en zilver versierd telefoonhoesje werden ingeleverd. ,,Sommigen tekenden zo uit de losse hand, anderen gebruikten liever een liniaal en passer," vertelt Esther van Vliet, initiatiefnemer van de ontwerpwedstrijd. ,,Op deze manier maakte jong en oud kennis met een belangrijk facet van het beroep van zilver- en goudsmid. De Techniek, uitvoering en afwerking zijn heel belangrijk; maar het maken van een goed ontwerp is de basis van ieder mooi sieraad of kunstvoorwerp."

Een grote stapel tekeningen met ontwerpen was het resultaat na de Nacht van het Zilver. Bir Muste (edelsteengroothandel), Jan de Vaal (juwelier en goudsmid), Susanne van Wijnen (assistent-juwelier en goudsmid) en Esther van Vliet (sieraadontwerper en goudsmid) kozen als jury het winnende ontwerp uit een voorselectie van zeven finalisten. De winnaar was Miel Bronnenberg-Reijnders uit Berkenwoude. ,,Hij tekende een organisch gevormde hanger, met subtiele lijnen. Een echte topper," vertelt Esther van Vliet. ,,En omdat er onder de deelnemers zoveel kinderen waren, besloten we als jury ook een junior winnaar te benoemen. Dit werd Roos, zij tekende een letterlijk schitterende kroon."

In de achterliggende weken voerde Esther van Vliet de winnende ontwerpen uit in zilver. Vanochtend kregen de winnaars hun ontwerp voor het eerst in 3D-uitvoering in handen.

Bron: IJssel en Lekstreek
Foto: IJssel en Lekstreek


Website is created by Ger van de Lagemaat